jún 17

Két érdekes meghatározásra, definicióra bukkantunk a Netlexikon.hu írásai, cikkei között. A blogokhoz kapcsolódó témák "szakmai érintettség" miatt, a meghatározásokat átvettük, s itt is szerepeltetjük.

Blogesszé:
Az esszét a blog műfaji sajátosságaival alkotja meg: zene, film, szöveg, világhálóhoz kapcsolódás (linkek sokasága) jellemzi! A blog-esszét író ember nem magányos alkotó, hanem írás közben hatnak rá a hozzászólások, segítik és támadják, kiegészítik és kiigazítják, így a blog-esszé élő és eleven, akár írás közben visszamenőleg is változhat, hiszen hordozója nem fixált nyomdaipari mű, hanem a HÁLÓ.

Komplex blog:
A komplex blog a személyiség komplex, összetett mivoltát tükrözi, ill. annak sokszínűségét mind a blog-tartalomban, mind a blog-formában tükrözi. Azaz a személyiség magában hordja pl. a homo politicus-t, a homo ludens-t, és sorolhatnánk hosszan tovább (tehát a politizáló embertől a játékos vagy hobbiját űző emberen át a szakemberig mindazt, ami egy-egy személyiségen belül lakozik.) E sokszínűség nem csak a blog tartalmában, hanem igen gyakran a "formájában" is megnyilatkozik, azaz multimédia (foto, video, hangfelvétel) és nem csak szöveg (próza, vers) jellemzi az adott blogot. Műfaji sokszínűség kísér(het)i.

Forrás:
Netlexikon: Komplex blog
Netlexikon: Blogesszé  

5 hozzászólás to “Blogesszé, Komplex blog”

 1. Ez jólesett! 🙂 De ezen túlmenően is örülök, hogy újra a gáton a Netlexikon, mert bátran adja közre azokat a definíciókat, amelyek majd csak az itteni közzététel után évek múlva nyernek általános polgárjogot.
  Ilyen szempontból a Netlexikon megelőzi a Wikipediát!
  Seonyár2008 ügyben pedig ideje volt szakítanod a „lustasággal”, na jó, tudom, a meló – de akkor is!
  Szóval hajrá!

 2. SeoNyár2008 szerint:

  Igen kedves a bíztatásod, bár azért Wikitől még messze vagyunk! Összejött egy kis csapat, akik most besegítenek a szerkesztésbe, s bízom benne, hogy hamarosan érződni is fog, – nomeg látszódni is – az eredmény.

  A SeoNyár2008 kifejezés is szerepel a Netlexikon-ban!

 3. chatlakozz szerint:

  Végre találok olvasnivalót is versenytársam blogján…
  Meg is lesem a Netlexikon mit ír a seonyár2008 szóra.
  Vajon a chatlakozz is benne lesz? 🙂

 4. Kedves Chatlakozz!

  Ez alkalommal kimaradt a linked a SeoNyár2008 szócikkből, de ha megnyered a versenyt, méltó helyet kapsz majd! 🙂
  Viszont a Chatlakozz szócikk a Tied lehet, ha „kidolgozod”!

 5. lancelotbeka szerint:

  Érdekes iromány….egyébként szerintem kategóriától függetlenül a lényeg a klasszikus verzió,írni…

Szólj hozzá!

preload preload preload