aug 16

A hét elején röppent fel a hír, hogy a balatonszemesi strand néhány vendége, illetve üdülőtulajdonosa kifogásolta, hogy az egyik helyi üdülő sérülteket és fogyatékosokat üdültető vendégei miért a szabadstrandot használják, ahol az egészséges vendégek is tartózkodnak? Az ügy a TV2 Mokkájával kezdődött augusztus 13-án, s azóta több tucatnyi sajtó is foglalkozott a témával.

Kiderítettük, hogy a Panoráma Üdülőt működtető Hajdú és Fiai Panoráma Kft. pécsi, s a Sérültek és Segítőik Egyesület -tel (SÉSEK) közösen szerveznek évek óta nyaralási és kikapcsolódási lehetőséget sérülteknek és fogyatékosoknak. 

A történetről röviden:
Egy közel tucatnyi balatonszemesi nyaraló megkereste levélben a helyi önkormányzatot, hogy véleményük szerint a parton pihenő artikulálatlanul kiáltozó, köpködő sérültek és fogyatékkal élők zavarják nyugalmukat, s az önkormányzat kerítsen el részükre területet a strand területéből a többiek nyugalma érdekében. A témában nyilatkozó Takács József polgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kíván partner lenni ezen elképzelés kivitelezésében, és a képviselőtestület elé sem viszi az ügyet.  – Tényként megjegyzendő, hogy a balatonszemesi strand másfél hektáros, így azon mindeki elfér, van hely nyaralónak, fürdözőnek, napozónak… s mindenkinek. 

Megjegyzendő azonban az is, hogy a tavalyi évben a Panoráma Üdülőnek és így a fogyatékkal élő vendégeknek is saját stégje volt, mely sokkal nagyobb, kényelmesebb és biztonságosabb volt a szabadstrandon lévő többinél, csak ezt megrongálták, s az itteni sérültüdültetést szervező SÉSEK-nek eddig még nem volt lehetősége megjavíttatni, így az nem kerülhetett vissza. Bár az előző nyáron valóban nem volt probléma a stéghasználat, sőt békében átadták azt a helyi fürdőzőknek a sérültek, s még napozni is lehetett stégjükön. Onnan senki emberfia el- és kiüzetésre nem került…

A levélírók és a témában nyilatkozók a következő kifogásokkal illették az itt nyaraló sérülteket és fogyatékosokat:
– a 1,5 hektáron nem férnek el a fogyatékkal élők és az "ép" nyaralók,
– a szabadstrandon a fogyatékkal élők a közös lépcsőt, stéget használják,
– artikulálatlan hangot használnak, és zavarják az ott nyaralókat,
– meztelenül rohangálnak,
– köpködnek,
– cigarettával mennek a vízbe,
– az inkontinens betegeket a parton "rakják tisztába".

Megkerestük Hajdú Tibort, az üdülő vezetőjét, a kérdéseinkre elmondta, hogy sok éve foglalkozik sérült emberek üdültetésével, de ilyen jellegű hozzáállással a saját és a külső nyaralók között még nem találkozott. A sérültek és fogyatékkal élő vendégek viselkedését sikerült "szabályozni", ugyanis a vendégek az üdülő házirendjével egyetemben elfogadták az általános viselkedési normákat, és a nevelők, gondozók állandó felügyeletével a kirívó viselkedési esetek alacsonyabb számban fordulnak elő, mint bármely iskolai tábor nyaralócsapata között. A vendégeink és gondozóik nagyon figyelnek egymásra, s a nevelők szakmai tudásával minden apróbb probléma helyben kezelhető. A Panoráma Üdülőnk területileg a szabadstrand "vége felé" van, így az ott pihenők szóródása is alacsonyabb.  Hajdú elmondta, gyakran találkozik olyan esettel, amikor vendégei, a tolókocsival közlekedő emberek végre vízbe tud csobbanni, hogy micsoda öröm látszik azok arcán, s bizony nem az elégedetlenkedő hőzöngés a jellemző. A vendégek önfeledt szórakozása épp úgy történik, mint az "ép" embereknél, játszanak, vidámkodnak, – de az egymásra figyelés, a törödős sokkal alaposabb, így az észrevetélek száma éppen ezért alacsony.

Hajdú és csapata azon gondolkodik, hogy talán egy saját üdülő meglétével az előrelátó fejlesztésekkel, pl, stég kiépítése, virtuális területhasználat, állandóan felügyelhető helyszínnel az ilyen panaszok száma is csökkenthető. Jelenleg egy pályázati konstrukcióban is gondolkodnak, de egy balatoni ingatlan értéke és a saját vállalható önrészük aránya jelenleg nincs összhangban. Így marad a vándorlás bérleményből bérleménybe, amíg a helyi lakosságnak csak a megrökönyödés és azonnali támadás marad, ahelyett, hogy az egyűttműködés és a tolerancia kialakulhatna valamennyi nyaraló között. Higgyék el, – fejezi be Hajdú – kis vendégeink szeretetre méltóak, fantasztikusak és nyitottak minden együttműködésre. Ők ehhez hozzászoktak, a tolerancia mindennapjaik része. És ez így természetes….
… Vagy lehet, hogy máshol ez nem természetes?

Nekem pedig az LGT egyik dalának sorai jutnak eszembe, mert ezek az embereknek, a sérülteknek és fogyatékkal élőknek bizony a sok citrom között juthat egy-egy narancs. Íme az "Annyi mindent nem szerettem még" -ből egy részlet, s bízzunk benne, hogy ez a kis kertkapu is nyitva marad mindenki előtt.

"Megértem, ha éretlen a gyümölcs még a fán,
elviselem, ha tíz narancsból egy citrom jut rám,
de szomjan halnék rögtön, hogyha elhallgatnám:
azt akarom, hogy a kert kapuját már senki se zárja rám." 
 

Kiegészítő megjegyzés:
Az SZDSZ is tiltakozó nyilatkozatot adott ki, melynek címe: Az SZDSZ üdvözli a balatonszemesi polgármester kiállását a fogyatékkal élők jogaiért

1 hozzászólás to “Tolerancia? Zéró!”

  1. Köszönjük, hogy helyet adtatok e témának, s foglalkoztok velünk, a sérültekkel és a fogyatékkal élőkkel. Somló Tamás szövege valóban ide is illik, bár mi egy másik részlettel válaszolnánk a
    „levélíróknak”:
    „Figyeld, amit mondok, nehogy félreértsd, én nem akarom, hogy a nevemet a rosszak közé vésd, én nem akarok semmit, csak mindent, ami van, …
    Mert én annyi mindent nem szerettem még.”

Szólj hozzá!

preload preload preload