aug 20

Nagyon szép bélyegkiadással emlékezett meg a Magyar Posta a Pécsi Püspökség alapításának 1000 éves évfordulójáról.

A bélyegmegjelenéssel összefüggő információt a Posta.hu oldaláról idézzük:

„Az első magyar keresztény uralkodó, Szent István hozta létre a magyar törzsek szövetségéből az egész Kárpát-medencére kiterjedő keresztény magyar államot. Ő szervezte meg a magyar keresztény egyházat, nevéhez fűződik több érsekség és püspökség alapítása is: Esztergom, Pécs, Kalocsa, Erdély, Várad, Veszprém, Győr, Vác, Eger, Csanád. (Forrás: Wikipedia)

1000 éves a Pécsi Püspökség

1000 éves a Pécsi Püspökség bélyegkép

A pécsi egyházmegye az egyetlen magyarországi egyházmegye, amelynek alapítási dátuma is fennmaradt, így pontosan tudni, hogy a királyi akaratot a szentszék mikor szentesítette. Az alapítás Győr várában 1009. augusztus 23-án történt, Azo pápai legátus, ostiai püspök jelenlétében. Ekkor jelölték ki az egyházmegye határait, első püspöke Bonipert lett. Az ezer esztendő története tanúskodik arról, hogy az egyház kultúra- és értékteremtő tevékenysége mellett mindig erőt adott az embereknek a jövő építéséhez is. Az egyházmegye a millenniumra történő felkészülés jegyében egy három éves előkészületi időt hirdetett, amelyet 2006. március 4-én szentmisével nyitottak meg. Azóta több rendezvényre, eseményre és alkalomra került sor, ezek közül a legkiemelkedőbbek: az egyházmegye zászlajának felszentelése, egyházmegyei zarándoklatok, külföldre, hazai és egyházmegyei búcsújáróhelyekre, valamint a székesegyház híres Angster orgonájának teljes felújítása. (Forrás: Pécsi Egyházmegye)


A Pécsi Székesegyház eredete a római birodalom korába nyúlik vissza. A mai altemplom alapfalait a IV. sz. végén rakták le, majd a VIII-IX. sz-ban nyugat felé megnagyobbították. Az eredeti templom Szent István király idejében alakult altemplommá, amikor fölé építették a mai szentélyt. Valószínűleg ebből a korból származik a két nyugati torony is. A középkorban még két toronnyal látták el a templomot. A gótika idejére esik a kápolnák kialakítása. A török hódoltságot (1543-1686) a dóm kisebb-nagyobb károsodásokkal vészelte át. Az egymást követő püspökök különféle művészeti stílusok jegyében végeztettek helyreállításokat. 1807-ben Pollack Mihály építész tervei szerint a klasszicizmus szellemében, csúcsíves főhomlokzattal építették újjá. A székesegyház mai formája az 1882-1891-ig tartó átépítéskor alakult ki. A munkálatokat Dulánszky Nándor püspök megbízásából Schmiedt Frigyes építész vezette. Ekkor nyerte vissza eredeti román jellegét és lett európai hírű nemzeti kincsünk. A székesegyház legutóbbi külső és belső restaurálása 1962-68-ig tartott. (Forrás: pecsibazilika.hu, 2009.08.20.)

A Pécsi Püspökség millenniumának tiszteletére kibocsátott bélyegképen az alapító Szent István király szobra (1900, Kiss György), valamint a Pécsi Székesegyház épülete, az alkalmi borítékon pedig a dóm díszes belső tere látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján az évfordulót dokumentáló felirat olvasható.
SO
Megrendelési cikkszám: 2009170010011(bélyeg) – 2009170060012 (FDC)
Megjelenési időpont: 2009. augusztus 19.
Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda
Tervezőművész: Domé Eszter
Perforációs méret: 50 x 30 mm, 50 bélyeg/ív
A bélyeg 300.000 példányban jelent meg.”

 

1 hozzászólás to “1000 éves a Pécsi Püspökség bélyeg”

  1. […] Tovább » Megjelölt szavak: Pécs 2010    Pécs2010off    Városmarketing Az eredeti bejegyzést itt olvashatja… […]

Szólj hozzá!

preload preload preload