nov 23

A napokban (2007.11.22.) az ismert hazai domainnevekkel foglalkozó oldal, a Domainabc.hu tudósítást jelentetett meg Fogorvos ellen indított pert a Microsoft címmel.

Időről időre felröppen egy-egy hír, hogy ismert és nagy multú vállalkozások neveit, védjegyeit, domainjeit kísérlik meg kalandorok jegyezni. A lejegyzés a gyakorlatban megvalósul, melyre a szokásos közhely a válasz, – „ha már a regisztrátor lejegyezte, akkor szabad a domain piac, hiszen a meghirdetésen átment a domain az eljárásban”. A vélemény és nézet kissé téves, ugyanis attól, hogy a domain használati jogát megszereztük, nem biztos, hogy érdemes azt tartalommal feltöltenünk.

A védjegysértés ugyanis akkor valósulhat meg, ha a domain alatt nem a védjeggyel vagy cégnévvel, márkanévvel összefüggő és szorosan hozzátartozó tartalmat jelentetünk meg. Ily módon rövid távon érdekes, akár brahinak is felfogható a névhalmozás, de gyakorlati hasznunk nem lehet az ilyen ügyletekből, sőt ha még azt megtévesztő tartalommal látjuk el, súlyos kártérítés lehet tevékenységünk következménye.

A Tudakozó szolgáltatásokról szóló íráunkban számos példa szerepel (és még messze nem teljes a lista) arra, hogy a magyar nyelv színességével mennyire sok változatban hozható létre domain, domain-szóösszetétel.

Visszatérve a Microsoft hivatkozott hírére, esetében nem a domain tulajdonlása az alap „hiba”, hanem az, ha a fogyasztó számára megtévesztő tartalommal látja el azt a domain használója. Valójában ez igen ésszerű elv, hiszen nem azért épít fel valaki egy céget, márkát, brand-et, hogy nevével visszaélve mások egyszerű névkreálásokkal a jogosan megszerzett jóhírére építve előnyre leljenek, vagy csak bosszantsák a valós névtulajdonost. Írásunkban nem a Microsoft védelmére kelünk, – hiszen nincs rá szükséges, – hanem egyszerűen a tisztességes(ebb) piaci magatartásunk érdekében szólunk.

Kalandványból, vagy inkább érdekességből egy érdekeltségünk pár éve „megszerezte” a www.micro-soft.hu domaint, de a hazai MS-el történt levélváltás, egyezkedés után hamar belátható a dolog, hogy tartalmat kihelyezni nem érdemes és értelmetlen. Így most egy jól csengő domain puszta birtoklásával kell megelégednünk, igaz azóta már ingyenes lemondtunk a MicroSoft javára a domainről – a korrekt magatartás jegyében.

Bognár László – El Lobo valami hasonlóról elmélkedik itt:
Domain ügyek: jól jársz? Jóljársz? Joljarok.hu?, Rácsesztem.hu.

Korábban megjelent a témával kapcsolódó írás:
Egyelőre nem kell a Microsoftnak a saját domainje

 

3 hozzászólás to “Microsoft vagy Micro-soft? Húúú…”

 1. ern0 szerint:

  Akkor most ez az issue a web világában, hogy milyen domaint vásároltál?

 2. admin szerint:

  Megjegyzés:
  issue: probléma, ügy, fejlemény

  Kedves ern0!
  Részünkről nem probléma, hogy ki és mit vásárolt, – a kérdés, hogy milyen céllal? Mert a Jóljártam.hu esetében bizony érdekes, hogy ki és mit akar az új névvel kezdeni? Természetesen, ha mindenki megvívja a maga kis meccsét és végigmegy azon az úton, ami a webes ismertséghez vezet, ez nem gond, sőt elismerendő! Viszont ha ügyesen összelopkodott és már elismert tartalmakkal ékeskedik, az szerintünk a legenyhébb jelzővel is etikátlan!
  A Tudakozó-k esete pedig arra szeretne rávilágítani, hogy bizony nagyon sokan szeretnek oldalvízen evezni! – De az erőfeszítés ez esetben sem az övüké…

 3. Hazai vállalkozások, szervezetek részére elsősorban a .hu TLD alá tartozó domain regisztrálása ajánlott A domain-név.hu néhány segítséggel, apró fortéllyal segít a domainregisztrálás útvesztőjében.

Szólj hozzá!

preload preload preload