nov 20

Most találkoztunk Bognár László barátunk Jóljárok.hu -ján egy témábavágó írással: Domain ügyek: jól jársz? Jóljársz? Joljarok.hu, rácsesztem.hu? . Pár napja, amikor a sorozatunk 3. tagja megjelent, – épp a védjegyek és elnevezésekkel összefüggő vizsgálódást terveztük. Hát tessék! Jól jár együtt a gondolatunk! A Tudakozó-val összefüggő domainek gyűjtögetése során magunk is találkoztunk pár érdekességgel. Addig rendben a dolog, hogy a Tudakozó oldal használja a tudakozo.hu -t, ugyanis a Tudakozó.hu Kft. kezeli ezt a weboldalt. Az már édekesebb, hogy az atudakozo.hu, az onlinetudakozo.hu és az online-tudakozo.hu, hogyan is használhatja e neveket, ugyanis a „Tudakozó.hu – Az online tudakozó!” ábrás védjegyként a Szabadalmi Hivatalnál lajtromozásra került, épp úgy, mint a „Matáv Tudakozó Plusz”. Ez utóbbival összeföggően gombamódra szaporodnak a tudakozoplusz.hu, tudakozoplussz.hu, tudakozoplus.hu és még sok hasonló játékos szóösszetétel. Ha elfogadjuk azt, hogy a domainek ragozásai, nyelvi sajátossági megkülönböztető szereppel bírnak, akkor ezt a szabályt az úgynevezett nem prioritásos domainekre lehet értelmezni. A védjeggyel, szóvédjeggyel, ábrás védjeggyel „védett” nevek esetén talán a webes szakma összefogása lehet eredményes, s ezeket a domain-bitorlókat (-talán találó az elnevezés!)  fel kell kutatnunk! Ugyanis, a védjeggyel megegyező domainek esténe megítélésünk szerint a jogi védettségnek is hasonlónak kell lenni, mint a termékek márkanevének jogi védelmének, vagyis a gyakorlatban előforduló Adidas, vagy Adidos épp úgy összetéveszthető, mint az Onlinetudakozó.hu vagy az Online-tudakozó.hu.

Kieg.! -2007.11.21. 13:45 Az Onlinetudakozo.hu és az Online-tudakozó.hu domain használója nem azonos! Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a Onlinetudakozó.hu rendelkezik a név használatának jogával, a védjegyjogosult (vagyis a védjegy tulajdonosa) engedélyével. Ilyen is van, hogy valaki a piac elvárásaihoz alkalmazkodva, megpróbál korrekten viselkedni!

 

7 hozzászólás to “Tudakozó.hu, avagy a hazai tudakozódás rejtelmei 4.”

 1. Szia Laci!
  Ezek az írásaid számomra hiánypótlóak, közérthetően mondanak el egy fontos témáról valamit, mint itt a márkanevek, domainek védelme ügyében is! Nem kell facsari jogásznyelvet elsajátítani, hiszen bárki megértheti, amit mondasz.
  Ez egy olyan űr szerintem, amit a blogoszférában érdemes volna kitöltened. (Marketinges megfogalmazásban: ez a piaci szegmens szabad – azaz érdemes volna ide fókuszálnod, pozicionálnod!) 🙂

 2. Hízelgő, és jól esik! – Köszönöm, s igyekezni fogok! Azt gondolom, van pár téma amit érdemes egy kicsit erről az oldalról is körbejárni. Folyt.köv.!

 3. Horváth Attila szerint:

  Kedves Laci!
  Gratulálok, és sok sikert kívánok ehhez a munkához!
  Az internetes világ, azt hiszem, most kb. olyan, mint az USA volt a szesztilalom idején. Annyira képlékeny minden, hogy roppant könnyű – még – a zavarosban halászni. Rengeteg, az általad felsoroltakhoz hasonló trükköcskét látni.
  Néhány valóban kreatív elme megszül egy jó ötletet, rengeteget dolgozik, aztán amikor elkészül, és elkezd termelni a vállalkozása, beeveznek a farvizén a koppintók – persze jóval ötletszegényebben, de rontva a cég hitelét, és nem utolsó sorban a konverzióját.
  Ki tartalmat másol, ki domaint.
  Nem tudom, a törvény mennyire tart lépést velük, de egy biztos: alig néhányan vannak tisztában a jogaikkal. Nagyon jó, hogy foglalkozol ezzel, köszönjük!
  Jó volna, ha a korrekt vállalkozások ki tudnák közösíteni ezeket a szerencselovagokat, ha mással nem, azzal, hogy megnevezik őket.
  Na, sajnos itt jönnek a személyiségi jogok, meg a jó hírnévhez fűződő jogok – ezzel az ésszerűtlenül elháríthatatlan akadályok is.
  Sok sikert!
  Igyekszem figyelemmel követni a munkádat!

 4. Pagács Attila szerint:

  Tisztelt Laci!

  Egy valamit szeretnék tisztiázni a gomba módra.

  A tudakozo.hu később kezdte meg munkáját mint például az atudakozo, vagy a felsoroltak közül bármelyik más.

  Volt dolgozonk a cégből kilépve, össze társult egy személyel és megcsinálák ezt az oldalt, azaz feltöltötték. Ha lenne bármi féle hozzá férése az adatbazis.com -hoz akkor a cégbírosági bejegyzésből megtekinthetné, hogy tíúk vagy a tojás volt e előbb. A tudakozoplusz.hu a Matáv tuldajdona, vagy ha így jobban tetszik a T-com-é. A Tudakozoplussz.hu pedig a Tudakozóplussz Kft. A tudakozo.hu a Info World Hungary Kft.-é. A kedvencem az eutudakozoplussz.hu 2008-as cég. Vele mi mit kezdjünk. Jogi utvesztés van.

 5. admin szerint:

  Kedves Attila!

  Az időrendiség érdekes kérdés a doamainek és a feltöltött tartalom összehasonlításában. Kutatásként a
  http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ tudjuk segítségül hívni, s így az Ön által említett domainek regisztrációs ideje, és bejegyzett használójuk a következő:

  tudakozo.hu : 2000-03-02 Info World Hungary Kft
  tudakozoplusz.hu : 2001-10-27 Kreatív Infó Kft
  atudakozo.hu : 2004-03-08 Trend Biztonság Kft.
  tudakozoplussz.hu: 2006-12-01 Horváth Gabriella
  eutudakozoplussz.hu: 2008-02-03 Bluecast Kft.

  A cikk alatti cimkék közül a Tudakozó szóra klikkelve fellelhetőek a sorozat korábbi írásai (s remélem a hamarosan következők is), melyek részben érintik felvetését.

  A cikksorozat példaként a „tudakozó” szóhasználatot érinti a hazai webes világban. Eddig szinte csak a keresők szerinti helyezéseket és a webes elnevezéseket vizsgáltuk, de talán érdemes egy névhasználati háttér elemzése is. Ez a téma megér egy gondolatmenetet így a sorozat 6. tagjaként még e hét végén felkerül egy újabb gondolatmenet.

 6. Gergő szerint:

  Ez kimaradt, és újra aktív, és szőmlákat küld ki nem megkötött szerződésekre hivatkozva
  pannontudakozo.hu: 2005.11.23 Info World Hungary Kft. (a kontaktban Klart Kft.)

 7. Ez bizony nem mostani összefoglaló, – de a domain-használat, a domain-nevek alkalmazásainak sokszínűségéről, az elnevezésváltozatokról ad betekintést.

Szólj hozzá!

preload preload preload