dec 21

Ma éjféltől szabad Magyország határainak és zöldhatárainak nagy része, abban a tekintetben, hogy a Schengen-i egyezmény alapján azok az EU belső határaként értelmezendőek, így az azokon történő áthaladás minden ellenőrzés nélkül lehetséges.

Fantasztikus és szép karácsonyi ajándék!

Lenne bár napfény mindig… 

Hányszor szorongtunk a határokhoz közelítve, hogy azokon mikor és milyen indokkal nem engednek át, vagy a vélt ellenségtől hazatérvén vajon mit találnak meg a néhány tábla csokoládé közül a határőrök, – nem beszélve a rengeteg zaklatástól, és főként azokról, akik vagy a hivatalos, vagy éppen a zöld határhoz közelítve, – vagy az utolsó métereken sebesültek vagy vesztették életüket. A falak, a láncok, a kerítések most itt leborultak! Karácsony közeledik, s ez alkalommal végre teljesen szabad a közlekedés a határ másik oldalán élő rokonainkhoz ismerőseinkhez.

Szép nap ez a mai, s talán az egyik legszebb karácsonyi vers részlete jut eszünkbe: "Szép dolog ez!… Így kell csinálni Minden karácsony-éjszakán…" .

s mivel ezek a határszakaszok (is) talán épp az egykori szocalista blokk miatt voltak ily' elzártak, így egy másik, – gyermek dal is eszünkbe juthat, – a maga egyszerűségével:

Kék színű ég, rőt napkorong –
ez volt a kisfiú rajzán.
Kész volt a kép, s műve alá
írta a rajzlapra rá:

Lenne bár napfény mindig
Lenne bár kék ég mindig
Lenne bár anyu mindig
S bárcsak én is lennék…

seonyár2008

Szólj hozzá!

preload preload preload